Битумните керемиди

Не правете компромиси с материалите

Доброто строителство намалява разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото

Жилище обикновено се строи веднъж, и то – за цял живот. Затова при избора на материали и майстори човек не бива да прави компромиси независимо от финансовите си възможности. По-добре е човек да вземе заем или дори да намали площта на жилището, но да не купува нещо, което ще му прави проблеми цял живот. Подборът на строителните материали засяга не само общите разходи за изграждането на дома, но е от решаващо значение и за качеството на живот в новата сграда, а също и за разходите за отопление, охлаждане и поддръжка. Затова преди да пристъпите към темелите, трябва да си отговорите на въпроса – кои от предлаганите на пазара строителни материали и технологии биха решили бъдещите ви потребности за намаляване разходите по дома.

Основната цел, на която трябва да отговаря едно жилище, е да бъде възможно най-здраво и да има най-добрата звуко- и топлоизолация.

Хубавото е, че у нас все повече започва да се отчита фактът, че разходи се правят не само за отопление през зимата, а и за охлаждане през лятото. Наистина това лято беше дъждовно, но слънцето вече започна да препича, а и още помним жегите от миналото.

Разбира се, преди всичко сградата трябва да бъде устойчива, за да осигури на обитателите безопасни и здравословни условия на живот. Затова най-важна е дълготрайността на материалите. На пазара има разнообразни строителни материали, но тухлата от изпечена глина си остава най-устойчива от всички тях. Тя не оксидира като металите, не старее и не се разлага както пластмасите, не гори и не гние като дървото, не се поддава на атаките на химикали, на микроорганизми и пр.

Безспорно, на пазара се предлагат строителни материали, които притежават и по-добра звуко- и топлоизолация от тухлата, но за комфорта в сградата това не е достатъчно. От значение са и влагопропускливостта, и топлинната акумулираща способност на стените. Тухлите са сравнително евтин и здрав материал, а стените, вдигнати от тях, са естествен изравнител на колебанията на температурата и влажността в помещенията и външната среда. Още повече, че на пазара вече се предлагат и тухли, при производството на които по изкуствен начин е повишена порьозността на глината, с което значително е увеличена термоизолацията им и е намалено теглото им. Резултатът от използването им е енергийно ефективна сграда без допълнителни разходи за дупчене на стените и лепене на стиропор, фибран, депрон и пр. изкуствени материали. Най-евтини са родните тухли четворки, но качеството им не е от най-доброто. Основен проблем при тях е качеството на глината, а и нерядко се продават недопечени. У нас обаче се произвеждат качествени тухли в заводи на западни компании, а се предлагат и вносни тухли. Цените варират според качеството. Те започват от 30-32 ст. за единична тухла родно производство (38 лв./кв. м) и надхвърлят 60 лв./кв. м за вносните тухли.Стените “дишат” с блокчета от газобетон

Вариант за бързо и евтино вдигане на жилище са блокчетата от газобетон. Освен добрата топло- и шумоизолация те имат ниско тегло, обработват се лесно и не са скъпи. Наистина, не са много зидарските материали, които изпреварват времето си и предоставят много качества наведнъж, но газобетонните блокчета са в челната класация за това. Единствените качества, по които те отстъпват на традиционните тухли от изпечена глина, е здравината и хигроскопичността. Иначе газобетонните блокчета се произвеждат от естествени суровини като пясък, цимент, вар и вода и са екологични колкото глината. Едно от най-ценните им качества е, че стените, иззидани с газобетонни блокчета, “дишат”, което спасява жилището от конденз. Цените на блокчетата варират, в зависимост от дебелината им, между 1.20 и 8.30 лева (за дебелини от 50 до 350 мм), а дължината и височината на всички блокчета е еднаква – съответно 600 и 250 мм. Така, в зависимост от дебелината, цената на материала за 1 кв.м иззидана стена излиза между 8 и 56 лева.Керамичните керемиди гонят жегите и студаТрадиционният материал за покриване на сградите са керамичните керемиди, с които покривът издържа на студ, пек и дори град. Керамиката е доказала високите си качества през вековете, а продължителността на живота на качествените керемиди надхвърля век.

На пазара у нас се предлага богат избор от керемиди, с различни цени и качество. Освен българско производство има керемиди от съседни и по-далечни страни.

Всички сме свидетели, че метеорологичните условия непрекъснато и внезапно се променят. Само за минути дъждовете се сменят от жарко слънце, след което идва град или пак порой. Зимно време температурите се разхождат между нула и минус 28-30 градуса. За да предпази дома от всичките тези фактори, покривът трябва да е от най-добрите керемиди. Иначе една малка пукнатина или разместена от вятъра или тежестта на снега керемида може да стане причина за проникване на вода, което да причини големи материални щети. Затова август и септември са последните добри месеци през годината за внимателен оглед и ремонт на покрива на жилището.Изискванията за покривните материали се променят непрекъснато, основно заради повишаващите се изисквания за опазване на околната среда, енергийната ефективност и дизайна. Въпреки това керемидите от глина си остават най-подходящият материал, отговарящ дори и на най-съвременните изисквания. Още повече, че един добре направен покрив от качествени керамични керемиди може да намали енергийните разходи на дома до 20%.

Цената на керемидите, в зависимост от производителя, вносителя и качеството им, варира между 1,05 лв. и 2 лв. за бройка. 14 броя със стандартен размер покриват 1 кв. метър покривна площ. Разликата в цената, както се вижда, е двойна, но и качеството е много различно. Качествените керемиди издържат разходка на майстор с тегло 120-130 кг и на град с размери над голям орех, докато евтините керемиди започват да се разпадат още по пътя от завода до магазина и при качването им върху самия покрив.У нас от години се предлагат и битумни керемиди. Те са около 5-6 пъти по-леки от керамичните и гарантират добра шумоизолация. Техните недостатъци са малкият им живот – до 30 години, и високите им цени, които достигат до 80 лв. за кв. метър.

В магазините за строителни материали се продават и метални керемиди, които са по-здрави от битумните, но сериозният шум при дъжд и градушка може да изгони обитателите. Не се радват на топъл прием и бетоновите керемиди. Те са по-тежки от керамичните, отстъпват по качество от тях, а цената им е съизмерима – 14-20 лв. за кв. метър. Така качествените керамични керемиди си остават най-добрият материал за покриване на дома.Оградата – визитната картичка на жилищетоОт векове оградата е емблемата на жилището и отдалеч говори за естетическия вкус и финансовите възможности на стопаните му.Изграждането на монолитна ограда от готови бетонови елементи става бързо, а цената й е прилична. Но такава ограда отдалече напомня малки крепостни стени, а не модерно жилище. Друг вариант е издигането на зид с височина между 60 см и 1 метър, а върху него да се монтират различни метални елементи, които могат да се оцветят. Самият зид може да бъде изграден от тухли, варовик или дори да се излее от бетон, след което да се измаже с хоросан и боядиса или да се облицова с плочки.Най-простият вариант за вдигането на ограда е върху невисока основа от бетон или камък да се монтират стълбове и да се опъне мрежа. Проблемът е, че при него всичко, което расте или става в двора, излиза на показ за всякакви минувачи, съседи и дори крадци.Най-атрактивна от векове си остава оградата от ковано желязо върху зид, издигнат от средно големи речни камъни или излят от бетон и облицован с мрамор или гранит. Цените на кованото желязо обаче са много високи и зависят както от вида и дебелината на материала, така и от ковача. В зависимост от материалите и декорациите самият зид може да излезе и над 150 лв. за линеен метър.

Източник: standartnews.com